您好,欢迎来到五一七教育网。
搜索
您的当前位置:首页2021年高考英语06 (新课标全国卷)-解析版

2021年高考英语06 (新课标全国卷)-解析版

来源:五一七教育网
2021年高考英语模拟卷 (六)

(新课标全国卷I、卷II、卷III)

第一部分 听力(共两节,满分30分) 第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)

听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段I对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。 1.When can the woman take a vacation? A.At the end of August. B.At the end of June. C.This week.

2.What is the woman trying to do? A.Hold a party for the man. B.Comfort the man. C.Apologize to the man.

3.What are the speakers mainly talking about? A.The man’s hobby. B.A holiday plan. C.Their childhood.

4.What is the man’s opinion on British food? A.Unhealthy. B.Tasteless. C.Excellent.

5.When does the conversation take place? A.In the morning. B.In the afternoon. C.In the evening.

第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)

听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。 听第6段材料,回答第6、7题。

试卷第 1 页 共 21 页

6.Why does the woman want to go abroad? A.To go to university. B.To take a trip.

C.To get work experience.

7.What does the man think of going abroad? A.Expensive. B.Unworthy. C.Time­wasting.

听第7段材料,回答第8、9题。 8.What concerns the woman? A.She doesn’t have enough money. B.She wants a package to arrive on time. C.She can’t spare time to go to a birthday party. 9.How much will the woman pay? A.$6. B.$12. C.$24.

听第8段材料,回答第10至12题。 10.What are the speakers doing? A.Doing a survey. B.Having an interview. C.Sharing work experience.

11.What does the woman care most about? A.The duty.

B.The working hours. C.The chance of promotion.

12.What can we learn about the working hours? A.They’re long. B.They’re regular. C.They’re flexible.

听第9段材料,回答第13至16题。 13.Where does the man live? A.In a city.

B.In the Highland of Scotland. C.In the Lake District.

14.What do we know about modern mountain running races? A.They are independent events.

试卷第 2 页 共 21 页

B.They take place at fairs or during festivals.

C.They haven’t got any support from the government. 15.What does the man say about the Dragon’s Back Race? A.It covers a distance of 200 kilometers. B.It only allows certain people to do the run. C.It is not as challenging as some other courses. 16.What does the man suggest beginners do? A.Try to enter races. B.Begin with easy runs.

C.Learn about the race grading system. 听第10段材料,回答第17至20题。

17.What was the speaker most satisfied with in the forest? A.The meals. B.The living place. C.The weather.

18.What did the speaker enjoy doing? A.Guiding tourists.

B.Clearing the path in the forest. C.Collecting information for a map.

19.What sound made the speaker surprised in the morning? A.The birds’ singing. B.The rabbits’ running around. C.The wind’s blowing through the grass. 20.What does one need to prepare for the trip? A.A tent. B.Special boots. C.The flight fare.

答案 1.A 2.B 3.A 4.C 5.A 6.C 7.A 8.B 9.C 10.B 11.C 12.C17.A 18.C 19.B 20.C

第二部分 阅读理解(共两节,满分40分) 第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)

阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。

A

试卷第 3 页 共 21 页

14.A 16.B 13.A 15.B Four Inspiring Movies

Forrest Gump(1992)

Forrest Gump(Tom Hanks) is a simple man with a low IQ but good intentions. This movie follows the fictional story in which the simple man makes his way through some of the more turbulent(动荡的)times from the 1960s through 1980s. This film took home six Oscars, inspired a \"Weird Al\" song, and proves that a big heart is the most important thing.

It's a Wonderful Life(1946)

No movie list would be complete without a nod to the past. Let's go with this Christmas classic, about a man with serious financial troubles who intends to commit suicide(自杀)by jumping off a bridge. His guardian angel Clarence Odbody stops him and tells him what life would have been like for those close to him had he never been born. Realizing how much he means to others, he rushes back home and all sorts of happy, inspirational, Christmassy things happen.

Dead Poet's Society(1990)

John Keating(Robin Williams)is a high school English literature teacher at a famous all﹣male boarding school who gets into trouble with the school administration after encouraging his students to challenge authority and think for themselves. It is certainly inspirational, if not also frustratingly.

A Beautiful Mind(2001)

This movie tells the story of John Nash(Russell Crowe), a professor at Princeton, a US university, who revolutionized the field of game theory and fell into madness as a result of paranoid schizophrenia(精神症). With the love and support of his family as well as the help of medical professionals, he managed to overcome his mental illness and continued to make contributions to the field of mathematics. 21.What can we know about It's a Wonderful Life? A.It proves a big heart important. C.It tells a story of friendship.

B.It has a happy ending.

D.It is famous for the leading role.

22.Which film are Robin Williams' fans more likely to watch? A.Forrest Gump.

B.It's a Wonderful Life. D.A Beautiful Mind.

C.Dead Poet's Society.

23.At the end of A Beautiful Mind, the professor _________. A.became a famous expert in psychology

B.got his family's support for studying game theory C.gained lots of experience in treating schizophrenia

试卷第 4 页 共 21 页

D.defeated the disease and went on to pursue maths 答案:21.B; 22.C; 23.D

解析:21.细节理解题. 根据原文第二段\"Realizing how much he means to others, he rushes back home and all sorts of happy, inspirational, Christmassy things happen.意识到自己对别人有多重要,他就匆匆赶回家,各种快乐的、鼓舞人心的、圣诞节般的事情都发生了.\"可知《美好的生活》它有一个幸福的结局. 故选B. 22.细节理解题. 根据原文第三段\"John Keating (Robin Williams)is a high school English literature teacher.约翰•基廷(罗宾•威廉姆斯饰)是一所著名的全男性寄宿制学校的高中英语文学老师,\"可知罗宾威廉姆斯的影迷更喜欢看《 死亡诗人协会》. 故选C.

23.细节理解题. 根据原文第二段\"he managed to overcome his mental illness and continued to make contributions to the field of mathematics.他克服了自己的困难并继续在数学领域做出贡献.\"可知在《美丽心灵》的结尾教授战胜了疾病,并继续追求数学。故选D.

B

When Tom was growing up, other kids felt sorry for him. His parents always had him weeding the garden, carrying out the garbage and delivering newspapers. But when Tom reached adulthood, he was better off than his childhood friends. He had more job satisfaction, a better marriage and was healthier. Most of all, he was happier. Far happier.

These are the findings of a 40-year study that followed the lives of 456 teenage boys from Boston. The study showed that those who had worked as boys enjoyed happier and more productive lives than those who had not. “Boys who worked in the home or community gained competence and came to feel they were worthwhile members of society,” said George Vaillant, the psychologist who made the discovery. “And because they felt good about themselves, others felt good about them.”

Vaillant’s study followed these males in great detail. Interviews were repeated at ages 25, 31 and 47. Under Vaillant, the researchers compared the men’s mental-health scores with their boyhood-activity scores. Points were awarded for part-time jobs, housework, effort in school, and ability to deal with problems.

The link between what the men had done as boys and how they turned out as adults was surprisingly sharp. Those who had done the most boyhood activities were twice as likely to have warm relations with a wide variety of people, five times as likely to be well paid and 16 times less likely to have been unemployed. The researchers also found that IQ and family social and economic class made no real difference in how the boys turned out.

Working—at any age—is important. Childhood activities help a child develop responsibility, independence, confidence and competence—the underpinnings (基础) of emotional health. They also help him understand that

试卷第 5 页 共 21 页

people must cooperate and work toward common goals. The most competent adults are those who know how to do this. Yet work isn’t everything. As Tolstoy once said, “One can live magnificently in this world if one knows how to work and how to love, to work for the person one loves and to love one’s work.” 24.What do we know about Tom? A.He received little love from his family. C.He enjoyed his career and marriage.

B.He had few childhood friends

D.He was envied by others in his childhood.

25.Vaillant’s team obtained their findings by_______________. A.recording the boys’ effort in school C.evaluating the men’s mental health

B.comparing different sets of scores

D.measuring the men’s problem solving ability

26.What does the underlined word “sharp” probably mean in Paragraph 4? A.Clear and definite C.Having a thin edge

B.Quick to react D.Sudden and rapid

27.What can be inferred from the last paragraph? A.Competent adults know more about love than work. B.Emotional health is essential to a wonderful adult life. C.Love brings more joy to people than work does. D.Independence is the key to one’s success. 答案:24.C; 25.B; 26.A; 27.B

解析:24.细节理解题。根据第一段的He had more job satisfaction, a better marriage and was healthier.可知,Tom对工作更满意,婚姻更幸福而且也更健康。C. He enjoyed his career and marriage.(他喜欢他的职业和婚姻)符合以上说法,故选C项。

25.细节理解题。根据第三段的Under Vaillant, the researchers compared the men's mental-health scores with their boyhood-activity scores. Points were awarded for part-time jobs, housework, effort in school, and ability to deal with problems.(在Vaillant的指导下,研究人员将男性的心理健康得分与他们的少年活动得分进行比较。兼职工作、家务、学习努力和处理问题的能力都可以加分)可知,Vaillant的研究是通过对比不同的得分来获得发现。B. comparing different sets of scores(对比不同的得分)符合以上说法,故选B项。

26.词义猜测题。根据倒数第二段的The link between what the men had done as boys and how they turned out as adults was surprisingly sharp. Those who had done the most boyhood activities were twice as likely to have warm relations with a wide variety of people, five times as likely to be well paid and 16 times less likely to have been unemployed.可知,这些人在孩童时期的行为和成年后的表现之间的联系是惊人的sharp。那些在童年时代参加过更多活动的人,与各种各样的人之间建立联系的可能性是其他人的两倍,获得高薪的可能性是其他人的

试卷第 6 页 共 21 页

五倍,失业的可能性比其他人小16倍。根据句意猜测划线部分的意思是“明显的”。A. Clear and definite(清晰明确的)符合以上说法,故选A项。

27.推理判断题。根据最后一段的Childhood activities help a child develop responsibility, independence, confidence and competence—the underpinnings (基础) of emotional health. They also help him understand that people must cooperate and work toward common goals. The most competent adults are those who know how to do this. (童年活动帮助孩子发展责任、、自信和竞争力——这是心理健康的基础。它们还帮助人们理解人们必须合作,为共同的目标而努力。最有能力的成年人是那些知道如何做这件事的人)可推测,童年活动——心理健康的基础是成年后成功生活的必要条件。B. Emotional health is essential to a wonderful adult life.(心理健康对于成年的精彩生活是必不可少的)符合以上推测,故选B项。

C

In advance of World Book Day on April 23, the Chinese Academy of Press and Publication released its 17th annual report on the study of Chinese people’s reading habits on Monday.

Based on a survey that ranged from August 2019 to February 2020, the report showed 81.1 percent of adult Chinese surveyed have a habit of reading, whether in print or on digital devices, a slight increase of 0.3 percent from 2018. Wei Yushan, director of the academy, said the survey covered 55 cities and towns in the country and it can credibly represent the situation of the whole population.

In 2019, adult Chinese read on average 4.65 books in print and 2.84 digital books, while in 2018 it was 4.67 and 3.32, a small drop for both.

While the report said most Chinese feel they’re not satisfied with the amount of books they read in a year. 11.1 percent read more than 10 books in print, and 7.6 percent more than 10 e-books. As for children and young people under 17, the results are more encouraging, according to Wei. The survey revealed they read 10.36 books a year on average, 1.45 more than in 2018.

Audio(有声的) books are attracting more Chinese, as 30.3 percent of adults and 34.7 percent of minors had a habit of listening to audio books in 2019, increasing by 4.3 and 8.5 percent compared to 2018. The report found mobile phones were the top choice of medium when Chinese people read. On average, adults spent 100.41 minutes a day on mobile phones, 15.54 minutes more than in 2018.

A closer look at the report shows people’s priority when using the Internet was to socialize(60.2 percent), followed by getting news(59 percent) and enjoying video clips(56.9 percent). Only 20.5 percent of them used it to connect to books, newspapers or journals.

Still, there’s good news in the data from younger readers. Wei said 94.3 percent of Chinese families with children under 8 had a habit of reading, and parents spent almost 25 minutes every day reading with their kids, 2.37 minutes more than in 2018.

28. What can we learn from the first two paragraphs? A. The 17th World Book Day will be celebrated on April 23.

B. The report is released every year by the Chinese Academy of Press and Publication.

试卷第 7 页 共 21 页

C. More than 80% of the adult Chinese prefer to read on digital devices than in print. D. The survey was conducted throughout the country in 2019. 29. What does the underlined word “they” in Paragraph 4 refer to? A. Kids and teenagers. C. Students.

30. What can be inferred from Paragraph 5?

A. Chinese people spent more time reading audio books in 2018 than in 2019. B. The report indicates Chinese readers’ growing interest in online reading. C. There was a drop in the number of books read by average adult Chinese in 2018. D. More Chinese readers tend to read through the mobile phones. 31. What is Wei Yushan’s attitude toward the data from younger readers?

A. Unclear. B. Positive. C. Skeptical. D. Casual. 答案与解析 28.B 29. A 30.D 31.B

【语篇解读】本文是一篇说明文。文章详细阐述了中国新闻出版研究院周一发布的第17份中国人阅读习惯研究报告。 28. B

解析 细节理解题。根据文章第一段“In advance of World Book Day on April 23, the Chinese Academy of Press and Publication released its 17th annual report on the study of Chinese people’s reading habits on Monday.”可知,这是中国新闻出版研究院的第17份年度报告。另外在第二段将第17份研究数据和2018年的研究数据进行了对比。以此可以推测,中国新闻出版研究院每年都发布这样的报告。故选B项。 29. A

解析 代词指代题。根据文章第四段中“The survey revealed they read 10.36 books a year on average, 1.45 more than in 2018.”可知,此处的“they”指代前面提及的人或者物。而在前句提到“As for children and young people under 17, the results are more encouraging”由此可知,后句的“they”指代的就是此处的“children”和“young people under 17”,即儿童和青少年。故选A项。 30. D

解析 推理判断题。根据文章第五段中“The report found mobile phones were the top choice of medium when Chinese people read. On average, adults spent 100.41 minutes a day on mobile phones, 15.54 minutes more than in 2018.”可知,中国人比较喜欢花时间用手机来阅读。故选D项。 31. B

解析 推理判断题。根据文章最后一段“Still, there’s good news in the data from younger readers. Wei said 94.3 percent of Chinese families with children under 8 had a habit of reading, and parents spent almost 25 minutes every day reading with their kids, 2.37 minutes more than in 2018.”可知,年轻读者的数据带来了好消息,绝大多数孩子和父母每天都有阅读习惯。由此可知,魏玉山对来自年轻读者的数据持肯定态度。故选B项。

D

Children born in the past four decades had the luxury of being the center of their parents’ attention. The entire

试卷第 8 页 共 21 页

B. Adults. D. The results.

family’s resources were poured into their education and well-being.

However,when the same resources are split between two children,the amount distributed to each one is going to shrink.

According to the Hangzhou Daily,when there are two children in the family,parents tend to choose public schools instead of private schools,which are usually more expensive. Each child is enrolled in fewer after-school training classes.

But having a second child may cure some deep-rooted problems in China’s traditional family education. Having two children in the family can help to prevent one child being spoiled by too much attention,according to People’s Daily. It also spares the only child from the pressure of shouldering parental expectations all alone. Taking care of a sibling also enables children to gain a sense of responsibility,cooperation,obedience and caring.

China’s public education system is also expected to shift. Currently,there are not enough vacancies in kindergarten and schools to accommodate the potential increase in children.

“It’s not only the enrollment capacity of educational institutions that will feel the pressure. People are also placing more emphasis on the quality of education,”Peng Xizhe, director of the Population and Development Research Policy Center at Fudan University,told China Education Daily.

He predicts the government may have to invest more to support the educational system as a result of the new family planning measure.

32. What can children benefit from a two-child family? A. They can have less pressure.

B. They can study in private schools.

D. They can take more after-school training classes.

C. They can get much more attention.

33. Which of the following words can replace the underlined word “accommodate”? A. hold

B. adapt

C. solve

D. consider

34. What can we infer from Peng Xizhi’s words?

A. People are placing more emphasis on the quality of education.

B. The government may have to invest more to support the educational system. C. The new family planning measure will challenge the current educational system. D. The educational institutions will feel the pressure that their capacity is not enough. 35. What is the purpose of this text?

A. To show benefits of owning two children. B. To persuade people to bear more children.

试卷第 9 页 共 21 页

C. To encourage people to have only one child. D. To introduce the impact of two-child policy. 【答案】32. A 33. A 34. C 35. D

【解析】本文是一篇说明文。文章介绍了二胎对教育的影响。 【32题详解】

细节理解题。根据文章第五段 “It also spares the only child from the pressure of shouldering parental expectations all alone. (这也免除了独生子女独自承担父母期望的压力。)”可知,二孩可以免除独生子女独自承担父母期望的压力。故选A。 【33题详解】

词句猜测题。根据划线词前半句“Currently,there are not enough vacancies in kindergarten and schools(目前,幼儿园和学校没有足够的空缺)”可知,当前的幼儿园和学校容纳不了更多的孩子。所以accommodate为“容纳”之意。故选A【34题详解】

推理判断题。根据文章倒数第二段““It’s not only the enrollment capacity of educational institutions that will feel the pressure. People are also placing more emphasis on the quality of education,”Peng Xizhe”(感到压力的不仅仅是教育机构的招生能力。人们也更加重视教育质量,”彭希哲说),可推断, 由于新的计划生育即二胎的实施, 现行的教育系统将面临着巨大的挑战。故选C。 【35题详解】

推理判断题。根据全文内容可知,整篇文章围绕着二胎对教育的影响而展开,所以本文的目的是为了介绍二胎的影响。故选D。

第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)

阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。 What is a database? A database is a collection of data or information that is organized, stored, and accessed electronically. 36 There are three main distinguishing aspects of any database:

It is relevant. When searching for information in the database, you should be able to customize your search to get results relevant to you. There are several ways to search through a database, for example, using discipline-specific terminology (术语), keywords, subject headings, etc. 37 38 One of the main differences between the information you find on the internet and that in databases is that the information found in databases is often peer-reviewed. Furthermore, the information in the database

试卷第 10 页 共 21 页

should have key identifiers such as the publication details, author’s name, and a summary that you can use to evaluate the information’s credibility.

It is accessible. First of all, access to the library is either free or purchased by patrons (赞助者) so that you can access the information within it at no price. 39 Secondly, the database should provide the full-text of the articles, meaning you will not need to go to the library or the source to do so.

40 It is an academic search engine. It doesn’t always have the articles’ full texts, and you may have to go to their libraries and find or pay for them. Also, the search engine scours the internet for information that seems academic, and some of this information isn’t always peer-reviewed.

A. It is reliable. B. It is reasonable.

C. You may have to pay a small subscription fee as an independent researcher. D. Google Scholar isn’t a database using these aspects as a determining criterion. E. It is organized so that searching and finding this information is easy and rapid. F. They are all relevant factors to be referred to when searching educational databases. G. You can set limitations such as the source type and the date or search by author or title. 答案:EGACD

【语篇解读】说明文,介绍了什么是数据库以及数据库三个特点:相关度高、可信度高、便捷性高。 36. E 【解析】文章开头前两句话先解释了什么是数据库,最后一句话概括数据库有三个显著特点,引出下文。E项承上启下,进一步解释说明关于数据库的基本内涵包括什么,同时引出后面的三个特点。故选E。

37. G 【解析】第二段介绍了数据库的特征之一是相关度高,在搜索信息的时候能够通过多种办法,如限定关键词、标题等,为搜索者量身打造搜索结果。G项具体介绍可以进行哪些限定条件的设置,从而找到相关数据。故选G。

38. A 【解析】根据第三段正文内容,该段介绍了数据库的另一特征——可信度高,所以本段的小标题应为“数据库是可信的”。故选A。

39. C 【解析】根据第四段内容,本段介绍了数据库的便捷,然后两个方面分别论述,其中由第二句话“either free or purchased by patrons”继续推断,下一句应为关于数据库获取是否收费。故选C.

40. D 【解析】文章最后一段结合上述三种数据库的特点,得出结论,Google Scholar不是本文所讲的数据库,而是一种学术搜索引擎。该空既是上文的总结句,又是下文的总起句。故选D。

第三部分 语言知识运用(共两节,满分45分)

试卷第 11 页 共 21 页

第一节 (共20小题;每小题1.5分,满分30分)

阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。

It was a great shock to me to discover that I had a serious disease. I had never been very well coordinated (协调)physically when I was___41___. But things seemed to change when I went to university, at the age of 17, I started to ___42___ some sports.

In my third year at university, however, I noticed that it seemed to be difficult for me, and I fell over once or twice for no obvious ___43___ My father took me to the family doctor who led me to a good ___44___. Two days later, I went into hospital for examinations. I stayed in the ___45___ for two weeks, during which I had a wide variety of tests. But after all the ___46___, they didn't tell me what I had, except that I was a special case. However, they ___47___ it to continue to get worse. The doctor felt sorry because he could do ___48___ except giving me vitamins (维生素), I could see that he didn't ___49___ the vitamins to have much effect on my disease. I didn't feel like asking for more details, because the disease was obviously ____40____ .

I realized that I had a(n) ____41____ disease. It was a bit of a shock. However, while I had been in hospital, I had seen a boy who had leukemia (白血病) and he ____42____ died of that kind of disease. Clearly there were people who were ____43____ than me. At least my condition didn't make me feel sick, so whenever I felt ____44____, I remembered that boy.

The doctors told me to go back to university. I ___55____ doing the research I had started before going to hospital. My dreams at that time were rather hard to ____56____ Before my condition had been diagnosed (诊断), I had been very bored with life. But shortly after I came out of hospital, I ____57____ realized that there were a lot of worthy things I could ____58____. I began to make progress in my ____59____ and I got married to a girl called Jane, whom I had met just about the time my condition was diagnosed. That marriage ____60____ my life. It gave me something to live for. 41. A. strong 42. A. try 43. A. result 44. A. doctor 45. A. house 46. A. discoveries 47. A. required 48. A. everything 49. A. know

B. young B. watch B. notice B. teacher B. hospital B. examples B. forecasted B. something B. realize

C. old C. record C. reason C. engineer C. park C. examinations C. asked C. anything C. fear

试卷第 12 页 共 21 页

D. calm D. destroy D. excuse D. patient D. street D. inventions D. wished D. nothing D. expect

50. A. good 51. A. common 52. A. finally 53. A. richer 54. A. confident 55. A. turned up 56. A. achieve 57. A. wrongly 58. A. rescue 59. A. research 60. A. bothered 【答案】

B. terrible B. serious B. selflessly B. better B. cheerful B. dug out B. ruin B. simply B. attack B. mistakes B. doubted

C. entire C. incorrect C. sincerely C. worse C. discouraged C. gave up C. cancel C. suddenly C. suffer C. preparations C. trapped

D. fantastic D. important D. uselessly D. luckier D. satisfied D. went on D. create D. possibly D. do D. violence D. changed

41. B 42. A 43. C 44. A 45. B 46. C 47. B 48. D 49. D 50. B 51. B 52. A 53. C 54. C 55. D 56. A 57. C 58. D 59. A 60. D 【解析】

【分析】这是一篇记叙文。主要讲述了作者在大三时被诊断出得了重病,生活一片黑暗。每当作者沮丧时,总想起住院期间一个死于白血病的男孩,这让作者意识到还有人比自己情况更糟,出院后作者意识到有很多值得去做的事情。最后,作者的研究取得了进展并且结了婚,生活也因为这场婚姻而有了改变。 【41题详解】

考查形容词词义辨析。句意:我年轻的时候身体协调性不太好。A. strong坚强的;B. young年轻的;C. old老的;D. calm平静的。根据后文“when I went to university, at the age of 17”可知,是指作者年轻时身体协调性不好。故选B。 【42题详解】

考查动词词义辨析。句意:但当我17岁上大学时,情况似乎发生了变化,我开始尝试一些运动。A. try尝B. watch观看;C. record记录;D. destroy破坏。试;根据上文“things seemed to change”以及后文“some sports”可知,作者本来身体协调性不好,但是在上大学时情况发生了变化,所以开始尝试一些运动。故选A。 【43题详解】

考查名词词义辨析。句意:但是在大学三年级时,我发现这对我来说似乎很困难,有一两次我无缘无故就摔倒了。A. result结果;B. notice通知;C. reason原因,理由;D. excuse借口。结合后文“My father took me to the family doctor”父亲带作者去看医生,可知作者是无缘无故地摔倒。故选C。 【44题详解】

试卷第 13 页 共 21 页

考查名词词义辨析。句意:我的父亲带我去看家庭医生,家庭医生带我去看了一个专业的医生。A. doctor医生;B. teacher老师;C. engineer工程师;D. patient病人。结合后文“Two days later, I went into hospital for examinations.”作者去了医院,可推知家庭医生也不知道作者是什么病,所以当时带作者去看了一个专业的医生,后来才去了医院。故选A。 【45题详解】

考查名词词义辨析。句意:我在医院住了两个星期,在这期间我做了各种各样的测试。A. house房子;B. hospital医院;C. park公园;D. street街道。结合上文“I went into hospital”可知作者待在医院里两个星期,做检查。故选B。 【46题详解】

考查名词词义辨析。句意:但在所有的检查后,他们并不知道我得了什么病,只是告诉我,我是一个特例。A. discoveries发现;B. examples例子;C. examinations检查;D. inventions发明。根据上文“I went into hospital for examinations.”可知此处指做各种各样的检查。故选C。 【47题详解】

考查动词词义辨析。句意:然而,他们预测情况将继续恶化。A. required需要;B. forecasted预测;C. askedD. wished希望。询问;根据后文“it to continue to get worse”可知医院的医生预测作者的情况还会继续恶化。故选B。 【48题详解】

考查不定代词辨析。句意:医生感到很抱歉,因为他除了给我维生素什么也做不了,我可以看出他并不指望维生素对我疾病能起什么作用。A. everything一切;B. something某事;C. anything任何事;D. nothing没有什么。根据后文“except giving me vitamins”可知医生除了给作者维生素,什么事情也做不了。故选D。 【49题详解】

考查动词词义辨析。句意同上。A. know知道;B. realize意识到;C. fear恐惧;D. expect指望,期待。根据后文“the vitamins to have much effect on my disease”结合上文提到医生并不知道作者到底是什么病,只能开维生素给作者吃,实际上医生也并不指望维生素对作者的疾病有什么作用。故选D。 【50题详解】

考查形容词词义辨析。句意:我不想问更多的细节,因为这种病显然很可怕。A. good好的;B. terrible可怕的;C. entire全部的;D. fantastic奇异的。结合上文“I didn't feel like asking for more details”可作者不想问关于自己病的细节,是因为这种病很可怕,作者害怕面对。知故选B。 【51题详解】

考查形容词词义辨析。句意:我意识到自己得了重病。A. common普通的;B. serious严重的,严肃的;C. incorrect不对的;D. important重要的。对应第一段中“I had a serious disease.”作者意识到自己得了重病。故

试卷第 14 页 共 21 页

选B。 【52题详解】

考查副词词义辨析。句意:然而,在我住院期间,我看到一个男孩得了白血病,他最终死于那种疾病。A. finally最终,B. selflessly无私地;C. sincerely诚挚的;D. uselessly无用地。终于;结合后文“died of that kind of disease”可知得了白血病的男孩最终死于白血病。故选A。 【53题详解】

考查形容词词义辨析。句意:很明显,有些人比我更糟糕。A. richer更富有的;B. better更好的;C. worse更坏的;D. luckier更幸运的。根据后文“At least my condition didn't make me feel sick”可知作者从男孩身上明白了还有人情况比自己更遭。故选C。 【54题详解】

考查形容词词义辨析。句意:至少我的情况没有让我感到恶心,所以每当我感到沮丧的时候,我就会想起那个男孩。A. confident自信的;B. cheerful高兴的;C. discouraged丧气的;D. satisfied满意的。根据前后文语境,作者之所以想起那个男孩是因为觉得还有人比自己情况更遭,为了给感到沮丧的自己打气,故选C。

【55题详解】

考查动词短语辨析。句意:我继续做我去医院之前就开始做的研究。A. turned up开大;B. dug out挖出;C. gave up放弃;D. went on继续。根据后文“doing the research I had started before going to hospital”可知作者继续自己去医院之前开始做的研究。故选D。 【56题详解】

考查动词词义辨析。句意:我当时的梦想是很难实现的。A. achieve实现;B. ruin毁灭;C. cancel取消;D. create创造。结合上文“My dreams at that time were rather hard to”可知指梦想难以实现,应用动词achieve。故选A。 【57题详解】

考查副词词义辨析。句意:但在我出院后不久,我突然意识到有很多值得我去做的事情。A. wrongly错误B. simply仅仅;C. suddenly突然;D. possibly可能地。地;根据上文“Before my condition had been diagnosed, I had been very bored with life. But shortly after I came out of hospital”可知作者在病情被诊断出来之前,一直对生活很厌烦。但在出院后不久,却突然(suddenly)意识到有很多值得去做的事情。故选C。 【58题详解】

考查动词词义辨析。句意:但在我出院后不久,我突然意识到有很多值得我去做的事情。A. rescue营救;B. attack攻击;C. suffer遭受;D. do做。根据上文“there were a lot of worthy things I could”可知指有很多值得去做的事情,应用动词do。故选D。

试卷第 15 页 共 21 页

【59题详解】

考查名词词义辨析。句意:我的研究开始有了进展,我娶了一个叫简的女孩,我是在病情被诊断出来时认A. research研究;B. mistakes错误;C. preparations准备;D. violence暴力。识她的。此处对应上文“doing the research I had started before going to hospital”指作者的研究有了进展。故选A。 【60题详解】

考查动词词义辨析。句意:那桩婚姻改变了我的生活。A. bothered麻烦;B. doubted怀疑;C. trapped诱捕;D. changed改变。根据后文“It gave me something to live for.”可知婚姻改变了作者的生活,让作者的生活变得有意义。故选D。

第二节(共10小题;每小题l5分,满分15分)

阅读下面材料,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。

In major cities around the world, moving from point A to point B using public transportation can be a challenging task. With a range of bus and train options to choose ____61_____ and unexpected service ____62_____ (change) to deal with, even relatively straightforward commutes(通勤) can end up getting pretty complex. But ____63_____ city has the most difficult-to-understand public transportation maps in the world? According to a group of researchers, New York City holds that honor. In a study _________ (title) “Lost in Transportation,” researchers at the CEA-Saclay in France and the University of Oxford set out to analyze public transportation maps in 15 cities around the world. According to the

study, humans ____65_____ (general) have “cognitive threshold(认知阈限)” of around 250 connections. When researchers placed New York City’s bus map atop its subway map, City Lab reports, they found that ____66_____ number of connections reached 8,461.

City Lab explains that the researchers designed the study ____67_____ (measure) the degree to which future commuters will likely depend on digital navigation(导航) apps rather than traditional maps to get around. As cities expand and public transportation ____68_____ (become) more complex, researchers believe that physical maps become more difficult to use.

“Redesigning maps and representations of transportation networks, as well as ____69_____ (improve) information-technology tools that help to decrease the amount of information to a level below the human processing threshold, thus appears to be important for a(n) ____70_____ (efficiency) use of services provided by transportation agencies, the researchers explained in the paper.

【答案】61. from 62. changes 63. which . titled 65. generally 66. the 67. to measure 68. becomes 69. improving 70. efficient

试卷第 16 页 共 21 页

【语篇解读】本文是说明文。文章介绍了世界上公共交通体系最复杂的城市——纽约。

61. from 考查介词。表示“从……选择”choose后用介词from。本句中to choose from作定语修饰options。 62. changes 考查名词复数。此处change是可数名词,且根据句意可知,“变更”不止一次,故填change的复数形式changes。

63. which 考查疑问代词。设空处在句中修饰city,指“哪座城市”,故填which。

. titled 考查动词-ed形式。设空处作后置定语修饰study, 且title和study之间是逻辑上的动宾关系,故填titled。

65. generally 考查副词。分析句子结构可知,此处需要填一个副词修饰have,故填generally。 66. the 考查冠词。the number of意为“……的数量”。connection 指“(供中转旅客及时换乘的)联运交通工具(如火车、飞机等)”。

67. to measure 考查动词不定式。设空处是设计这项研究的目的,故填动词不定式to measure。 68. becomes 考查一般现在时。根据上文中的cities expand可知此处需要用一般现在时。又因become的主语是public transportation,故填becomes。

69. improving 考查动词-ing形式。设空处与上文的Redesigning并列,由as well as连接,故二者形式一致。 70. efficient 考查形容词。设空处修饰其后的名词use,故填efficient。

第四部分写作(共两节,满分35分)

第一节短文改错(共10小题;每小题l分,满分10分)

假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文有10处语言错误。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。

增加:在缺词处加一个漏字符号(∧),并在其下面写出该加的词。 删除:把多余的词用斜线(\\)划掉

修改:在错的词下面划一横线,并在该词下面写出修改后的词。 注意:

1.每处错误及其修改均仅限一词;

2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。

After supper, Li Hua came and asked me go and see a film with him. In our way to the cinema we saw the little girl sitting by the roadside cry. We bring her a cake to stop her crying. But when we asked where she had lived, she said she did not know. So we took her to the police station and asked the police to take care for her. After this, we went to the cinema, but when we got there, the movie was near at its end. Though we missed the movie, we did a good deed. We felt very happily.

试卷第 17 页 共 21 页

答案及解析:

After supper, Li Hua came and asked me to go and see a film with him. saw

In our way to the cinema we Oncrybringthe little girl sitting by the roadside . We her a cake to stop her crying. But when we

cryingbroughtaasked where she had lived, she said she did not know. So we took her to the police station and asked the police to fornearthis her. After , we went to the cinema, but when we got there, the movie was at its end. ofnearlythathappilyThough we missed the movie, we did a good deed. We felt very .

happytake care

解析: 1. go 前加 to 考查动词不定式.动词ask后面需要使用不定式做宾补ask sb to do sth要求某人做某事.

2. In改为On 考查介词.on the way to意为\"在去 …的途中\",是固定搭配.

3. the改为a 考查冠词.little girl是第一次提到,要用不定冠词a.此处指一个小女孩.

4. cry改为crying 考查动名词.stop sb.(from) doing sth. 意为\"阻止某人做某事\",是固定搭配. 5. bring变为brought 考查时态.这是描述的过去的事实,所以使用一般过去时.我们给她买了蛋糕. 6. 去掉had 考查时态.where引导的宾语从句的时态依附于主句中的过去时态即可,用一般过去时,本句体现不出过去的过去即过去完成时的语境.

7. for→of 考查介词.固定搭配take care of意为照顾,照料.我们把她带到了局让来照顾她. 8. this→that 考查指示代词.本句中that指代的是we took her to the police station and asked the police to take care for her这件事情,处理完这件事后我们去看电影了.

9. near→nearly 考查副词.此处指的是接近,差不多,意为当我们到达电影院的时候,电影接近尾声了.副词nearly用来修饰介词短语at its end.

10. happily改为happy 考查形容词.feel是连系动词,后接形容词作表语.我们感到很高兴.

第二节 书面表达(满分25分)

假如你是校学生会李华,学生会将举办以“我的美丽家乡”为主题的摄影大赛,请你代表学生会给全校同学写一个关于比赛事宜的通知。 内容包括: 1. 比赛的目的;

2. 参赛作品的内容和要求; 3. 提交方式和截止日期。

试卷第 18 页 共 21 页

注意:

1.词数100左右:

2.可以适当增加细节,以使行文连贯。

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 参考范文:

Notice

In order to enrich our extracurricular activities and deepen the love for our hometown, a photography contest will be organized by the students' union.

Anyone who is interested is welcome to enter the contest whose theme is “my beautiful Hometown”. The photos are expected to reflect the beauty of our hometown from different perspectives, and the content should be completely original.

If you want to join, you can send your photos to studnetsunion@sohu.com before 30th, July. Looking forward to your participation.

April 2, 2021 Students’ Union

听力材料 Text 1

W:You said you’re going to take a vacation at the end of June. M:Yes.I’m planning to go to Hawaii for a week. W:Well,I can’t have a break until the end of August. Text 2

W:Alvin,are you coming to the party with us?

M:I wish I could,but something unexpected has come up. W:No wonder you look so concerned.I hope it’s nothing serious. Text 3

W:Did you like photography when you were a child?

试卷第 19 页 共 21 页

M:Yes.I have been interested in it since the age of nine.For me,a holiday is always about exploration—about finding beauty and the unknown and taking photos of them. Text 4

W:British food seems to have such a bad reputation.I often hear foreigners say that British food is tasteless and boring.

M:Not at all.Our tradition of slow cooking roast is second to none.And it’s also very healthy. Text 5

W:Hey! You overslept again.

M:Is it morning already? I stayed up really late trying to get a paper written yesterday evening.It’s due this afternoon. Text 6

M:What are you going to do after you leave school?

W:I plan to go to university but first I want to take a year off to get some work experience abroad.

M:Great! A trip abroad can help you learn more about the world and introduce you to new people and experiences.But it will cost a fortune to go abroad.

W:So at the moment I’m working at a local supermarket and I’m going to save all my money.Then I’d like to travel to somewhere like Australia if I can afford it. Text 7

W:I’d like to send this package to my uncle in Sydney.How much will it cost to send it there? M:Well,if you ship it by standard delivery,it takes six days and it will cost $12.

W:Well,is there another way? My uncle’s birthday is just in five days.I’d like him to receive it by then.The cost doesn’t matter.

M:We have an express overseas delivery.It costs twice more than the standard,but we guarantee delivery in two days.

W:OK.Then ship it by express overseas delivery. Text 8

M:Do you have any questions for me?

W:Yes.I’ve applied for the post of sales assistant here,but I really care about if there are chances of promotion in the company.

M:Yes,we’re growing all the time and if you are prepared to move,there are jobs at other branches. W:Great.And in the job description,can you tell me something about your working hours?

M:Sure.Because we open our bookshops in the evenings as well as during the day,we ask staff when they prefer to work.Look at this timetable.It says here...We have a member whose name is Julia...she works three hours in the morning and then two hours in the evening. Text 9

W:Do a lot of people do mountain running?

M:Yes.The runs take place in the countryside—the areas like the Lake District and the Highland of Scotland are

试卷第 20 页 共 21 页

very popular.But this doesn’t stop people from the city taking part.For example,I drive to my club from my city apartment.

W:Can you tell me the history of mountain running?

M:Well,there are records of people doing this going back nearly a thousand years.It was always connected with country fairs and festivals.Over time it became official and nowadays a run is operated usually on its own. W:Hmm.What are the tougher courses like?

M:There’s a race called the Dragon’s Back,which takes place over five days and over a distance of 200 miles.But before you sign up for it,I should point out that only people with lots of experience are allowed to enter. W:How can you get started in the sport?

M:Well,you start with something easy and work your way up to more challenging runs.If you want to enter races,you’ll find they’re graded in terms of distance and height.But just as people who do road running won’t necessarily run a marathon,you don’t have to enter mountain running races. Text 10

I’ve always wanted to go to New Zealand.So,when I saw an advertisement asking for people to work in a forest near Auckland,I applied.I was accepted and flew out to New Zealand in January.Eventually,there’s going to be a really big tourist center where we were in the forest.I thought I’d be staying in a wooden cottage,but in fact I was staying in a tent,which I shared with four other boys.It was summer,so I was a bit disappointed that the weather was rather wet and windy.The only thing I liked was the professional cook who made us great food.That’s important when you’re working outside all day.

Our main job was creating a path in the forest.They’ll need it when the tourist center opens to groups.I enjoyed getting the information to make a map of the forest area.That was a good experience for me.I’ll always remember how quiet the forest was early in the morning.The birds were singing as you expected but I couldn’t believe I could actually hear the rabbits.They ran around in the long grass early in the morning.

If you like the nature,and you want a taste of life outside a city,try this trip.You have to find the money for your own flight,but everything else,including special boots,is provided.

试卷第 21 页 共 21 页

因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容

Copyright © 2019- 517ttc.cn 版权所有 赣ICP备2024042791号-8

违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com

本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务