阅读理解
When I was going home to India last year, I called up my mother to ask if she wanted anything from China.
When India had not opened up its markets to the world, I carried suitcase loads of dark glasses and jeans. Thankfully,we can get all these anywhere in India now. Still, her answer surprised me,“ Green tea.”
As long as I can remember she didn’ t even drink Indian tea.
I dutifully bought a big packet of Longjing and headed home to hear the story. My mother and her brother, both regular newspaper readers, believed that Chinese green tea was the wonder drug for all illnesses.
At the turn of the century, China was not really familiar to the average Indian. It was a strange country.
How things change! And how soon!
Now every town of any size seems to have a “China Market”. And everyone is talking about China.
The government of India has planned to send a team to China to see how things are done. A minister once said that India must open the doors for more foreign investment(投资) and such a step would “work wonders as it did for China”. But it’_s_a_two
way_street. I just heard about a thousand Shenzhen office workers
who have gone to Bangalore to train in software. Meanwhile, all the Indian IT majors are setting up a strong presence in China.
No wonder that trade, which was only in the millions just ten years ago, was expected to hit about US $15 billion for last year and US $20 billion by 2008, a goal set by both governments.
No wonder, my colleague wrote some weeks ago about this being the Sino印)century as the two countries started on January 1 the SinoYear.
But what is still a wonder to me is my mother drinking Chinese tea.
Indian (中
Indian Friendship
【文章大意概括】 文章主要讲述了一个印度人对中国的印象:中国的发展令他惊讶不已。另外,中国和印度相互合作,实现了双赢。
1.Why did the mother ask for Chinese green tea? A. She was tired of Indian tea. B. She had a son working in China. C. She believed it had a curing effect. D. She was fond of Chinese products. 【详解剖析】 根据第五段最后一句话可知答案。 【最佳选项】 C
2.What does the author mean by “it’ s a twoA. China and India have different traffic rules. B. Tea trade works wonders in both India and China. C. Chinese products are popular in both China and India. D. The exchanges between India and China benefit both.
【详解剖析】 结合上下文可知,这句话的意思是“中国和印度互惠互利,共同发展”。 【最佳选项】 D
3.What do we know about the Indian IT industry? A. It will move its head office to Shenzhen. B. It is seeking further development in China. C. It has attracted an investment of US $15 billion. D. It caught up with the US IT industry in 2008. 【详解剖析】 由第十段可知,B项正确。 【最佳选项】 B
4.In the text the author expresses________. A. his concern for his mother’ s health B. his support for drinking Chinese green tea C. his surprise at China’ s recent development D. his wonder at the growth of India’ s IT industry
way street” in Paragraph 10?
【详解剖析】 综观全文可知,作者对中国的发展变化惊讶不已。因此C项正确。 【最佳选项】 C
1
You know how wonderful you are, and you know that others know how wonderful you are, but what do you do when admiration crosses over the line into jealousy? For most teens there will come a day when you realize that one of your friends is jealous and that this jealousy is hurting your friendship. When this happens it can seem like there is nothing that you can do, but the good news is that there is. Don’t let jealousy spoil your relationships. Tackle it head on and you might be back to normal much sooner than you think.
It can be hard to walk up to a friend and ask them what the problem is, but if you want to save your friendship you’ll have to do just that. Don’t approach them and ask why they are jealous of you (unless of course you want to appear totally conceited), just take some time alone with them and let them know that you’ve been feeling like there’s been something coming between you. If they refuse to respond, then use the opportunity to explain how you have been feeling. Chances are that something you say will strike a nerve and your friend will open up as well.
When you figure out what is annoying your friend, ask him or her what (s)he thinks would make the situation better. If, for example, (s)he says that (s)he feels like (s)he doesn’t get to spend any time with you because of your being off with your new friends from tee swim team then maybe you could invite her along the next time or block off one day a week for just the two of you. Remember, though, that whatever solution you decide on should be a compromise. Don’t limit your own talents or opportunities simply because your friend is unhappy. Try instead to include him or her in your new life and see how that works out.
Even the best of friendships can be tinged by jealousy. This destructive emotion is rarely productive and can turn best friends into worst enemies. Before taking extreme
action, chat with your jealous friend to see if the two of you can work out a compromise.If you can’t, be prepared to know exactly how far you will go to keep your friend and how far you won’t.
解读:本文是关于人际关系的话题。尤其是青少年朋友之间会因为嫉妒而使相互间的友谊被破坏,本文着重讲述如何处理被朋友嫉妒及处理过程中可能遇到的困难。 1. According to the author, the jealousy emotion is________. A. normal
B. productive
D. extreme
C. destructive
【详解剖析】 细节理解题,由第一段第二句...that this jealousy is hurting,your friendship.可知。 【最佳选项】 C
2. Which of the following is NOT mentioned as a way to confront your friend when jealousy happens?
A. Walking up to him/her and asking him/her why he/she is jealous of you. B. Walking up to him/her and asking him/her what the problem is.
C. Spending some time with him/her and letting him/her know how you feel. D. Spending some time with him/her and letting him/her know you think there’s something between you.
【详解剖析】 细节理解题。由第二段第二句Don’t approach them and ask why they are jealous of you可知。 【最佳选项】 A
3. The underlined “it” in the first paragraph refers to________. A. friendship C. admiration
B. relationship D. jealousy
【详解剖析】 细节理解题。由文章第一段可知。 【最佳选项】 D
4. What can be inferred from the last two paragraphs?
A. There’s always a solution to solve the problem of jealousy.
B. Jealousy can turn best friends into worst enemies.
C. You may lose a friend to keep your own gifts, chances or self development. D. You should go a long way with your friend to work out a solution 【详解剖析】 推理判断题。 【最佳选项】 C
5. The purpose of the passage is________. A. to explain what causes jealousy B. to offer some advice on making friends
C. to introduce the way to cope with a jealous friend D. to explain how destructive the jealous emotion is
【详解剖析】 作者意图题。通读全文可知,本文酌写作目的是介绍处理有嫉妒心朋友的方法。
【最佳选项】 C
(2011·四川卷,C)
The multimillion pound new Library of Birmingham(LoB)will be the most visible sign of the way the city is accepting the digitalization(数字化)of everyday life.
Set to open in 2013, the £188m LoB is already beginning to take shape next to the Birmingham Repertory Theatre, with which it will share some equipment.
As digital media(媒介)is important to its_idea,_the project is already providing chances for some of the many small new local companies working at the new technologies.
Brian Gambles, the LoB project director, says it is about giving people the right tools for learning:“The aim is to mix the physical with the digital, providing 24hour services which can be used through many different ways. It is important to enable us to reach more people, more effectively.”
The digital library will, he says, be as important as the physical one, allowing the distant use of the services, making sure that it is never closed to the public.
Even before the LoB is complete, the public has been able to go online to visit the Virtual(虚拟的)LoB, designed by Baden, the Birmingham virtual worlds specialists. Not only have the public been able to learn about the LoB, but the virtual one has also enabled those working on the LoB to understand the building and how it will work
before it even opens.
Two other small Birminghambased digital companies are also working on the LoB projects. Substrat, a digital design company, is developing what it calls an example of an “enlarged reality” project. It is about the use of an exciting smart phone, an important part of the LoB which is in the early stages of development. And The People's Archice is an online library of historical figures of the city being built up by a digital content company in Cahoots, in which users will be encouraged to add to and comment on the material.
Gambles says: “Technology will enable us to make the library's content and services open to citizens as never before.”
投资数百万英镑的伯明翰新建图书馆将会是目前很有代表性的数字化图书馆,在这样的图书馆,人们将会体验新的阅览工具,并且能够真正做图书馆的主人,即:能够参与图书内容的增补与建议。
9.The underlined part “its idea” in Paragraph 3 refers to the idea of ________. A.the equipment C.the digital media
B.the project
D.the physical library
答案:B。词义猜测题。根据下一句话的信息词“the project is already providing...”可以断定此处的代词its 指的就是the project。
10.While visiting the Virtual LoB, the public can ________. A.get a general idea of the LoB B.meet many worldfamous experts
C.learn how to put up a library building
D.understand how the specialists work on the project
答案:A。细节判断题。在倒数第三段中,信息句“Not only have the public been able to learn about the LoB...”可以给以提示:即:公众可以很好地了解LoB的具体情况,即同选项A所说的一样。
11.Which of the following is TRUE of the LoB when it opens? a.It offers better learning tools. b.It reaches users in different ways. c.It provides users with smart phones. d.It allows users to enrich its material.
e.It gives nonstop physical and digital services. A.a,b,d C.b,c,d
B.a,c,e D.b,d,e
答案:A。细节判断题。 在文章的第三段中提到这样“right tools for learning”“used through many different ways ”以及倒数第二段的最后“add to and comment on the material”都表明了关于开放时的LoB的情况,即同选项A。
12.The text is most probably taken from ________. A.a computer book C.a project handbook
B.a library guide D.a newspaper report
答案:D。文章出处判断题。既然是针对于公众的信息,应该是面对普通公众,即选择最大众化的媒体,即新闻报道。
D
(2011·陕西卷,D)
Ever since they were first put on the market in the early 1990s, genetically modified (GM, 转基因) foods have been increasingly developed and marketed in many countries in the world,mainly on the basis of their promise to end the worldwide food crisis. But can GM technology solve world hunger problems? Even if it would,is it the best solution?
Despite what it promises,GM technology actually has not increased the production potential(潜力)of any crop. In fact studies show that the most widely grown GM crop, GM soybeans, has suffered reduced productivity. For instance, a report that analysed nearly two decades of research on major GM food crops shows that GM engineering has failed to significantly increase US crop production.
Something else, however, has been on the rise. While GM seeds are expensive, GM companies tell farmers that they will make good profits by saving money on pesticides(杀虫剂). On the contrary, US government data show that GM crops in the US have produced an overall increase in pesticide use compared to traditional crops. “The promise was that you could use less chemicals and boost production. But neither is true,” said Bill Christison, President of the US National Family Farm Coalition.
At the same time, the authors of the book World Hunger: Twelve Myths argue that there actually is more than enough food in the world and that the hunger crisis is not caused by production, but by problems in food distribution and politics. These indeed deserve our efforts and money. Meanwhile, the rise in food prices results from the increased use of crops for fuel rather than food, according to a 2008 World Bank report.
As a matter of fact,scientists see better ways to feed the world. Another World Bank report concluded that GM crops have little to offer to the challenges of worldwide poverty and hunger, because better ways out are available, among which “green” farming is supposed to be the first choice.
主要讲转基因技术并不是解决世界饥饿问题最好的方式。
13.The author develops the second paragraph mainly________. A. by classification
B. by comparison
C. by example D. by process
答案:C。写作手法题中的段落行文题。根据第二段第三行的for instance(例如)可知,C项(by example通过举例)正确,排除by classification“通过分类”/by comparison“通过类比”/by process“根据事物发展流程”。
14.What does the underlined word “boost” in the third paragraph probably mean? A. Control. C. Obtain.
B. Evaluate. D. Increase.
答案:D。词义猜测题。 control控制;evaluate评估,评价;obtain获得;increase增加,提高,根据前后文可知,boost在此相当于increase(增加生产量)。
15.GM companies promise farmers that they will benefit from________. A. practising “green” farming C. fair distribution of their crops
B. use of less chemicals D. using more crops for fuel
答案:B。事实细节题。通过题干中promise和 benefit from分别定位到文章第三段第二行和第四行引号部分就可选出答案。
16.Which of the following best describes the attitude of the author towards GM technology?
A. Optimistic. C. Disapproving.
B. Defensive. D. Casual.
答案:C。态度观点题。通读全文可知,本文主要讲转基因技术并不是解决世界饥饿问题最好的方式。A乐观的;B保护的;C不赞成的;D随便的,漫不经心的。显然C项是作者对于转基因技术的态度。
E
(2011·安徽卷,E)
George Prochnik would like the world to_put_a_sock_in_it. He makes his case in a new book, listening for Meaning in a World of Noise. Here he explains himself (using
his indoor voice):
“We've become so accustomed to noise, there's almost a deep prejudice against the idea that silence might be beneficial. If you tell someone to be quiet, you sound like an old man. But it's never been more important to find continuing quiet. Silence focuses us, improves our health, and is a key to lasting peace and satisfaction.”
“We need to excite people about the sounds you start to hear if you merely quiet things down a little. During a Japanese tea ceremony, the smallest sounds becomes a kind of art—the spoons making a light ringing sound on a bowl, the edges of a kimono (和服)brushing against the floor.”
“Deaf people are very attentive(专注的)in almost every aspect of life. If two deaf people are walking together, using sign language,they constantly watch out for each other and protect each other by paying steady attention to the other. They are connected yet also fully aware of their surroundings. Even deaf teenagers! We in the hearing world can learn from them. If we remove the powerful blasts(一阵阵)of noise, we become aware of an extraordinarily rich world around us—of little soft and the sound of footsteps, of bird songs and ice cracking(开裂声). It's astonishing how beautiful things sound when you can really listen. ”
我们生活在一个充满噪音的世界里,并且习以为常。但让我们安静下来倾听吧,我们会发现世界是更加美好的,这对我们是有益的。
17. What does the phrase “to put a sock in it” in Paragraph 1 probably mean? A. To be quiet. C. To be full of love.
B. To be colorful.
D. To be attentive to someone.
答案:A。词义猜测题。由下文内容可知,George Prochnik认为人们习惯了周围噪音的存在,但却没有意识到安静的环境对人们是有益的,故画线部分点出了他的观点,即希望世界是安静的。
18. What does Prochnik say about us? A. We are used to quietnesss. B. We have to put up with noise.
C. We do not think silence to be beneficial. D. We do not believe lasting peace to be available.
答案:C。细节理解题。由第二段第一句话可知,我们习惯了噪音的存在,因而对安静对人们有益这一说法有很深的偏见,故C项正确。
19. Which of the following is TRUE according to Prochnik? A. We need more sounds in our lives.
B. There is nothing to be learned from the deaf. C. We are not aware how rich the world around us is. D. There is too much noise at a Japanese tea ceremony.
答案:C。细节理解题。根据最后一段内容可知,聋哑人能专注于周围的环境,这一点是我们有听力的人应该向他们学习的,因此,如果我们能摆脱周围的噪音的话,我们就会意识到周围的世界是多么的丰富多彩。
20. It can be inferred from the text that ________. A. we can benefit a lot from old people B. it is a good idea to use sign language C. there is no escape from the world of sound D. it is possible to find how beautiful things sound
答案:D。推理判断题。根据文章最后一句It's astonishing how beautiful things sound when you can really listen.可知,当我们能真正聆听大自然的各种声音的时候,我们就会发现周围的世界是美好的。
***********************05*************05***************结束 ***************************************************************结束
因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容
Copyright © 2019- 517ttc.cn 版权所有 赣ICP备2024042791号-8
违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com
本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务